Totul despre gandacul paros al florilor

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
sept.
8


Totul despre gandacul paros al florilorTot mai des, oamenii investesc in agricultura si in Romania. Aceasta este o veste buna, deoarece conditiile climatice din tara noastra permit obtinerea profitului de pe urma unor astfel de activitati.

Investitiile constau in cumpararea diverselor utilaje si unelte, in cumpararea de tratamente pentru plante sau de seminte certificate. O investitie foarte buna si utila o reprezinta cumpararea unui motocultor. Acesta poate avea mai multe functii, acestea depinzand de accesoriile folosite.

De unde poti cumpara un motocultor? De pe http://proagricol.ro/motocultor/. Motivul pentru care recomandam acest site este acela ca aici vei gasi produse calitative, la un pret convenabil.

Adesea, culturile sunt afectate de diversi daunatori total neplacuti. Printre acestea se numara si gandacul paros al florilor. Acesta poate afecta pomii fructiferi, rapita, mustarul, vita de vie, plantele medicinale, capsunii, graul, floarea soarelui, fasolea sau porumbul.

ciel.ro

Gandacii parosi al florilor isi fac simtita prezenta in lunile aprilie-mai. S-a observat faptul ca cel mai intens acestia ataca in anii in care iernile sunt blande, iar primaverile secetoase si calduroase. Se pare ca perioada din zi in care acesti daunatori sunt activi este cea cuprinsa intre orele 10 si 17. Daca e sa vorbim de zilele in care nu sunt activi, acestea sunt zilele inrourare si reci.

In astfel de zile, acesti gandaci prefera sa stea pe partea inferioara a frunzelor, pe flori sau in diferite adaposturi aflate in sol. Cat stau asa? Pana au vremea favorabila pentru a porni din nou la atac. Atacul incepe de la marginea culturilor si este produs doar de adulti, care obisnuiesc sa consume organele florilor.

In ceea ce priveste modalitatea de combatere, aceasta este destul de dificila. De ce? Pentru ca plantele sunt invadate de acesti gandaci atunci cand infloresc. Tratamentul folosit impotriva daunatorilor trebuie sa fie unul care sa protejeze polenizatorii, deoarece este perioada in care albinele sunt in plina activitate.

Avand in vedere acest aspect, specialistii recomanda anuntarea autoritatilor locale, dar si a crescatorilor de albine, daca se recurge la un astfel de tratament. Acest lucru nu este doar recomandat, ci si obligatoriu prin legea apiculturii 383/dec 2013, care spune clar faptul ca aceasta este o obligatie a detinatorilor de „suprafete agricole si silvice care efectueaza tratamente”.

Sunt anumite masuri care pot preveni atacul gandacilor parosi ai florilor. Daca ai o suprafata de pomi prea mare, poti incerca sa scuturi gandacii pe o prelata si apoi sa-i distrugi. Este recomandat ca aceasta actiune sa se desfasoare dimineata, cand gandacii sunt amortiti.

O alta masura de preventie o constituie pradatorii naturali. Acestia lasa larve, care paraziteaza gandacul.

Tot in ceea ce priveste aparitia gandacilor pe pomii fructiferi, o alta recomandare consta in a cultiva parcele capcana pe care acestia sa se aseze, dupa care sa-i distrugi.

Lucrarile mecanice sunt de asemenea importante, mai ales in ceea ce priveste pomii, vita de vie, rapita sau alte crucifere. Araturile trebuie facute adanci, ca femelele sa depuna ouale in stratul superficial al solului.

Chiar daca nimeni nu-i doreste, daunatorii apar. Trebuie sa-i elimini cu grija, responsabilitate si respect pentru munca apicultorilor.Daca iti place distribuie!

    Post comment