Tehnologia celulara – cum functioneaza un telefon mobil

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
oct.
13


Tehnologia celulara – cum functioneaza un telefon mobilIn acest articol, vom incerca sa prezentam tehnologiile care fac posibila comunicarea, cu ajutorul device-urilor mobile fie ele telefoane mobile normale, celulare sau smartphone-uri. Esti in cautarea unor piese telefoane la cele mai bune preturi? Intra pe AccesoriiGsm.ro.

Sa vedem intai dupa ce principii functioneaza un telefon mobil celular. In esenta, un telefon celular este un radio. Unul dintre cele mai interesante lucruri despre telefonul mobil este faptul ca acesta nu este decat un radio mult mai sofisticat decat unul normal, dar totusi un radio.

Telefonul a fost inventat de catre Alexander Graham Bell in 1876, iar comunicatiile wireless isi au baza in inventiile lui Nikola Tesla din 1880 si prezentate publicului larg in 1894 de catre un tanar italian, pe numele sau Guglielmo Marconi.


Era practic natural inca de pe atunci, ca aceste 2 tehnologii sa se combine la un moment dat si iata ca in ziua de astazi au facut-o deja.

In era de dinaintea aparitiei telefoanelor celulare, persoanele care aveau nevoie neaparat de comunicatii mobile, isi instalau radio-telefoane in masini, un fel de walkie-talkie mai avansate. In sistemul de tip radio-telefon, exista o antena centrala in fiecare oras major si poate maxim 20-25 de canale disponibile, asigurate de catre acea antena.

Cu alte cuvinte, nu se puteau efectua in acel oras, mai mult de 20-25 de conversatii simultan. Aceasta antena, presupunea ca telefonul tau (cel instalat in masina), sa aiba un transmitator foarte puternic, atat de puternic incat sa fie capabil de transmisiuni la o distanta de cel putin 40-50 de mile (aproape 80 de kilometri).

Acest lucru insemna de asemenea ca foarte putine persoane puteau sa foloseasca astfel de tehnologii, pentru ca nu existau destule canale disponibile. In acelasi timp, tehnologia era foarte scumpa si desigur, majoritatea nu-si permiteau sa detina si sa foloseasca radio-telefoane.

“Genialitatea” unui sistem celular, o constituie de fapt impartirea unui oras in mici celule. Aceasta abordare, permite o re-utilizare a frecventelor extinsa, de-a lungul orasului, in asa fel incat milioane de persoane sa poata utiliza telefoanele mobile, simultan.

Intr-un telefon celular analog, in sistemul analog din Statele Unite de exemplu, operatorul de retea al telefoanelor celulare, poate folosi pana la 800 de frecvente, intr-un singur oras.

Operatorul imparte orasul in mici celule. Fiecarei celule i se atribuie un perimetru de 10 mile (26 km patrati).

Celulele acestea, sunt gandite in general sub forma unor hexagoane, legate intre ele.

Deoarece telefoanele celulare folosesc transmitatori de putere mica, aceleasi frecvente pot fi refolosite in celulele non-adiacente. Fiecare celula este determinata si functioneaza cu ajutorul unei statii de baza, ce este compusa dintr-un turn de transmisie si o cladire mica (de suport), care contine echipamentul radio.

O singura celula dintr-un astfel de sistem analogic, foloseste 1/7 din totalul canalurilor de voce disponibile (duplex voice channels).

Asta inseamna ca fiecare celula (1 din 7 din schema unui oras), foloseste a 7-a parte din canalele disponibile, in asa fel incat sa poata avea un set unic de frecvente, pentru a nu suprapune comunicatiile.

dlc.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment