Cum incearca producatorii sa creasca eficienta acumulatorilor?

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
sept.
26


Cum-incearca-producatorii-sa-creasca-eficienta-acumulatorilorIn teorie, principiul de utilizare al tipului de acumulatori Li-Ion si Li-Po ar trebui sa asigure o functionare de lunga durata.

Insa datorita ciclurilor de incarcare-descarcare, a modului de depozitare si a temperaturii ambientale, acumulatorii au durata de viata afectata semnificativ. Exista totusi cateva modalitati prin care poti prelungi durata de viata a unui acumulator.

Un aspect cheie este modalitatea prin care incarcati acumulatorul. Este bine sa evitati descarcarea completa a dispozitivului. Daca bateria se va descarca complet, aceasta nu se mai poate incarca la capacitatea sa maxima, iar acest lucru se intampla mai ales in cazul acumulatorilor Li-Po. Este de preferat sa incarci acumulatorul cand mai are circa 20% din autonomie.

ciel.ro

Nu este important sa se incarce acumulatorul 100%, intrucat acest lucru nu afecteaza performantele acestuia. In general, producatorii de acumulatori estimeaza durata de viata la circa 500 de cicluri de incarcare, insa numarul real al acestora poate creste semnificativ daca incarci acumulatorul foarte des.

Numarul acesta de cicluri nu reprezinta singurul element care stabileste durata de viata a unui acumulator. Deosebit de important este si modul in care este depozitata bateria, dar si temperatura la care functioneaza aceasta.

Astfel, daca acumulatorul nu va fi folosit o lunga perioada de timp, acesta trebuie incarcat aproximativ 40% din capacitatea sa si depozitat la o temperatura de cel mult 25 grade. Poate fi depozitat si in locuri mai reci la o temperatura de 2-3 grade, insa nu si la temperaturi negative.

Tehnologia acumulatorilor Li-Ion este intr-o dezvoltare continua, iar performantele acumulatorilor cresc in fiecare an. Totusi, progresul lor este lent si nu poate tine pasul cu cresterea rapida a performantelor componentelor hardware.

Tot mai multe companii si laboratoare de cercetare incearca sa dezvolte acumulatori performanti care sa faca fata tehnologiilor tot mai avansate de azi, este si cazul unor acumulatori Allview.

In munca aceasta de cercetare se investesc zeci de milioane de dolari pentru a putea aduce acumulatorii la standarde din ce in ce mai inalte si care sa faca fata dispozitivelor din ce in ce mai sofisticate.

Va trebui ca in urmatorii ani sa ne multumim cu performantele destul de limitate ale acumulatorilor Li-Ion si Li-Po, insa sunt sperante ca se vor obtine rezultate foarte bune si in acest domeniu. Va trebui sa acceptam ideea de baza ca progresul in acest domeniu al acumulatorilor este unul foarte lent.

Vor mai trece ceva ani pana cand vom avea o autonomie sporita pentru dispozitivele noastre. Pana atunci putem apela la solutii de avarie, cum ar fi spre exemplu acumulatorii externi care maresc substantial autonomia unor astfel de dispozitive.

Concluzionand, trebuie sa spunem ca modul prin care se utilizeaza si se depoziteaza o baterie de laptop, tableta sau telefon mobil detine o influenta majora asupra duratei de viata a acesteia.

In general, regulile pentru imbunatatirea duratei de viata a unei baterii sunt usor de respectat si destul de simple pentru a putea prelungi durata acestora. De asemenea, trebuie respectate si cateva reguli de folosire pentru laptop, tableta sau telefon, in scopul de a creste durata de utilizare a dispozitivului la o singura incarcare.


Daca iti place distribuie!

    Post comment