Cum era vazut aurul in Antichitate

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
aug.
15

ciel.ro

Cum era vazut aurul in AntichitateIn prezent sunt foarte multi oameni care merg la case de amanet aur dar  fara sa stie ceva despre istoria aurului. Deoarece aceasta e absolut fascinanta ne-am decis ca azi sa iti prezentam o mica parte din istoria acestui material pretios si despre modul in care el era privit in antichitate.

Numele aurului proine de la aurum, un cuvant care semnifica stralucitor sau zori si care este un metal foarte pretios folosit inca din antichitate cu scopul de a produce bijuterii, monetarie, sculpturi, vase, dar si ca decor pentru monumente si cladiri.

Aurul are avantajul de a nu se coroda cand este in stare pura si reprezinta astfel un simbol pentru nemurire si pentru putere pentru un numar mare de culturi antice. Raritatea si calitatea aurului din punct de vedere estetic face ca materialul acesta sa fie perfect pentru a demonstra puterea si pozitia sociala iar oamenii din antichitate chiar pentru asta il foloseau.


Aurul se gasea in apropiere de mai multe rauri din Asia Mica, chiar la suprafata si a fost minat din pamant incepand cu anul 2000 inainte de Hristos de egipeti si mult mai tarziu de spanioli, portughezi si francezi. Sunt mai multe dovezi care arata cum romanii au gasite minereurile de aur si particule de aur in pirite de fier. Aurul se lucreaza foarte usor atunci cand este combinat cu metale cum ar fi cuprul sau argintul care ajuta la cresterea rezistentei materialului dar genereaza si schimbarea culorii sale. aurul se foloseste pentru mai multe scopuri.

In foarte multe culturi antice, acest material a fost inclus in bijuteriile pretioase si in arta avand o mare valoare si bune calitati estetice. Spre exemplu, electrumul reprezinta un aliaj natural facut din argint si din aur si care a fost folosit in bijuterii de catre egiptenii din anul 5000 inainte de Hristos. Bijuteriile de aur sunt purtate si de barbati dar sunt purtate si de femei in Sumeria civilizata si au fost gasite chiar in jurul anilor 3000 impreuna cu aurul.

Civilizatiile minoice existente in Creta pe la inceputul mileniului doi au fost creditate si cu producerea bijuteriilor cu lanturi din aur si din argint. Aceste popoare au facut foarte multe elemente pentru bijuterii folosind o gama vasta si variata de tehnici. Bijuteriile de aur au forma de coliere si de bratari sau cercei, inele si diademe, ace, brose si pandative. Tehnicile si formele sunt incluse in filigranat atunci cand aurul este produs in forma de samra si rasucit in mia multe modele si forme foarte subtiri sau brute cu diverse decoratiuni sub forma de mici granule care sunt lipite pe suprafata bijuteriilor. Sunt si bijuterii din aur antice care au fost imprimate in relief prin tehnica cunoscuta sub denumirea de mozaicare. Alte bijuterii erau turnate sau gravate. In America de Sud aurul a fost lucrat in mod similar de catre civilizatia Chavin din Peru incepand cu anul 1200 inainte de hristos iar turnarea aurului este perfectata de societatea Nazca din 500 inainte de Hristos. Romanii au folosit o forma anume ce includea pietre pretioase si emailuri.


Daca iti place distribuie!

    Post comment