Ce sunt hidrocentralele cu acumulare prin pompare?

Posted Posted by Claudiu Stanescu in Blog     Comments No Comments
ian.
29


vas hidrofor 50lImportanta unui hidrofor este data, de cele mai multe ori de capacitatea vasului acestuia. Un vas hidrofor 50 litri este destul de bun, in special pentru utilizarea in instalatiile de apa potabila rece.

Cat despre centralele hidroelectrice, trebuie spus ca un alt tip de centrala este asa-numita hidrocentrala cu acumulare prin pompare. Intr-o hidrocentrala conventionala, apa din rezervor curge prin centrala, iese si se materializeaza in aval. O hidrocentrala cu acumulare prin pompare prezinta doua rezervoare:

dlc.ro
  • Un rezervor superior – exact ca in cazul unei hidrocentrale conventionale, un baraj creeaza un rezervor. Apa din acest rezervor curge prin hidrocentrala pentru a crea electrcitate.
  • Un rezervor inferior – apa care iese din hidrocentrala curge intr-un rezervor mai mic si nu reintra in rau, curgand in aval.

Folosind o turbina reversibila, centrala poate pompa apa inapoi la rezervorul superior. Acest lucru se realizeaza in afara orelor de varf. In esenta, al doilea rezervor reumple rezervorul de sus. Prin pomparea apei inapoi la rezervorul superior, centrala are mai multa apa pentru a genera electricitate in timpul perioadelor de consum de varf.

Generatorul

Inima unei centrala hidroelectrice este generatorul. Cele mai multe dintre centralele hidroelectrice au mai multe astfel de generatoare. Generatorul, asa cum se poate usor ghici, genereaza electricitate. Procesul de baza de generare a energiei in aceasta maniera se realizeaza prin rotirea unei serii de magneti in interiorul unei bobine de sarma. Acest proces misca electroni, ceea ce duce la producerea curentului electric.

Barajul Hoover, de exemplu, are un total de 17 generatoare, din care fiecare poate genera pana la 133 de megawati. Capacitatea totala a acestei centrale hidroelectrice este de 2074 de megawati. Fiecare generator este alcatuit din cateva parti de baza: ax, excitor, rotor, stator.

Pe masura ce turbina porneste, excitorul trimite un curent electric la rotor. Rotorul reprezinta o serie de electromagneti mari care se invart in interiorul unei bobine din sarma de cupru, numita stator. Campul magnetic dintre bobina si magneti creeaza un curent electric. In barajul Hoover, un curent de 16500 de amperi se muta de la generator la transformator, acolo unde curentul creste pana la 230000 de amperi inainte de a fi transmis.

Ciclul hidrologic

Centralele hidroelectrice profita de un proces natural continuu – procesul care face ca ploaia sa cada si raurile sa creasca. In fiecare zi, planeta noastra pierde o cantitate mica de apa prin atmosfera, pe masura ce razele ultraviolete sparg moelculele de apa. Dar, in acelasi timp, apa noua este emisa din partea interioara a pamantului, prin activitatea vulcanica. Cantitatea de apa creata si cantitatea de apa pierduta sunt aproximativ aceleasi. La un moment dat, volumul total de apa din lume se afla in forme diferite. Aceasta poate fi lichida (oceane, rauri, ploaie), solida (ghetari) si gazoasa (vaporii de apa din aer).

Pentru mai multe detalii cu privire la achizitionarea unui vas hidrofor 50 litri nu ezitati sa accesati http://www.shop-einstal.ro/.


ciel.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment