Iti iubesti cartile? – pastreaza-le in siguranta, pe rafturi metalice

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
iul.
8


Iti iubesti cartile? – pastreaza-le in siguranta, pe rafturi metalicePentru majoritatea iubitorilor de carti, casa de vis trebuie sa aiba in componenta o biblioteca cu rafturi pana la tavan, acompaniata de o scara pe rotile, ce le-ar permite un acces cat mai facil la cartile depozitate pe rafturi. Vrei raft metalic de la cei mai buni producatori? Intra pe StoreExpert.ro!

Asta ar fi asa, o fantezie a iubitorilor de carti. Dar, in realitate, lucrurile nu stau tocmai asa. De multe ori, nu avem resursele, spatiul necesar sau timpul necesar pentru a ne construi o asemenea biblioteca, dar nimeni nu ne poate opri sa visam la una.

Un bun pas prin care poti incepe sa-ti construitesti biblioteca de vis, este amenajarea rafturilor pentru aceasta.

dlc.ro

Rafturile metalice, sunt in ziua de astazi cea mai potrivita alegere, dupa cum declara multi arhitecti si designeri de interioare, la nivel global.

Asta, din mai multe motive. In primul rand, rafturile metalice sunt mult mai rezistente. In al doilea rand, pot fi configurate mult mai bine decat cele din lemn si necesita o mentenanta mai mica, nefiind atacate de daunatorii naturali ai lemnului. De asemenea, au o durabilitate si o forta de sustinere foarte mare, putand depozita carti de volume si marimi variate, de la unele foarte mari, la unele foarte mici.

Problema acestor rafturi este ca sunt destul de scumpe si in general sunt dificil de cumparat, fiind concepute mai ales pentru institutii si spatii publice. Dar lucrurile incep sa se schimbe pe piata, iar acum incep sa apara diferiti producatori ce ne pun la dispozitie astfel de rafturi, de toate tipurile si pentru aproape toate buzunarele.

Pe de alta parte, gasim deseori si conceptia veche (la anumite persoane), ca lemnul iti da sentimentul de “primitor” intr-o locuinta personala si este de preferat metalului. Noi putem spune ca acestia au intr-adevar dreptate pana la un anumit punct, dar nu in totalitate. Rafturile din metal pot fi achizitionate intr-o paleta de culori foarte mare, cu texturi ce imita lemnul, etc.

Pe de alta parte, o alta problema a rafturilor din lemn pe care foarte putine persoane o cunosc, este aciditatea inerenta a lemnului, care in timp poate afecta serios cartile, aciditate care nu este prezenta la alte materiale din care se poate executa un raft (metalul, plasticul, sticla, etc.).

Cartile de colectie, cu o valoare foarte mare, trebuie depozitate in medii de arhiva, excelent izolate de orice factor extern cu potential daunator. In aceste medii, rafturile trebuie sa fie departe de:
•    Ferestrele luminate de lumina soarelui sau lumini fluorescente. Lumina poate decolora in timp copertile cartilor.
•    Locuri cu o temperatura prea ridicata sau prea scazuta. Nu depozitati cartile in apropierea unor tevi de apa sau guri de ventilatie, dar nici in locuri unde temperatura este mai ridicata decat in mod normal (unde exista un foc in camera, etc.). Semineurile de exemplu, pot lasa reziduuri negre pe copertele cartilor.
•    Nu aranjati cartile prea apropiat una de celalalta (inghesuite), deoarece acestea se vor indoi in timp, din cauza acestui lucru.
•    Pastrati o temperatura constanta in camera bibliotecii.


ciel.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment