iOS vs Android

Posted Posted by Nastase Ilinca in Telefoane mobile     Comments No Comments
nov.
4


Odata cu evolutia telefoanelor la nivelul la care sunt capabile de a realiza mai multe functionalitati, precum conexiunea la internet sau posibilitatea de a juca jocuri, a reda muzica sau a viziona serialele sau filmele preferate.

Au aparut sisteme de operare din ce in ce mai performante pentru a satisface nevoile utilizatorilor smartphone de a rezolva cat mai multe probleme sau a putea accesa cat mai multe aplicatii sau jocuri.

Astfel, este si aceasta concurenta intre iOS, sistemul de operare folosit special pentru iPhone, gama de telefoane mobile a Apple, si Android, sistem de operare produs de Google si folosit la majoritatea smartphone-urilor disponibile pe piata.

Desigur, ambele sisteme de operare au diferente majore la capitolul functionalitatiilor. Despre iOS se spune faptul ca are functii mai bune, iar un mare avantaj la acest capitol il reprezinta faptul ca multe dintre aplicatii sunt testate si incarcate mai intai pe iOS, dupa care sunt trimise catre Android abia dupa un anumit timp.

Instagram a debutat pe Android la doi ani dupa ce lansarea lui, pe iPhone. Aplicatii ca Super Mario Run, HQ Trivia, Monument Valley 2, Photo Affinity și Snapchat au avut nevoie de cateva luni pentru a ajunge pe Android dupa debutul pe iOS. In plus, Apple are aplicatii mai inedite, pe cand aplicatiile Google, desi utile, nu au aceeasi unicitate.

Intre iOS si Android exista o competitie indirecta, prin felul cum ambele sisteme de operare se perfectioneaza de la an la an pentru a oferi servicii cat mai bune utilizatorilor sai, dar nu este la fel si intre producatorii lor, care au incercat intodeauna sa se incurce unul pe celalalt in mai multe domenii tehnologice.

Spre exemplu, atunci cand Apple a domnit in tehnologia smartphone, Google a oferit o concurenta rigida prin creatia Androidului; atunci cand Google a domnit ca motor de cautare, Apple a creat Stiri, despre care se spune ca este o harta digitala mai exacta decat Google Maps.

Dincolo de aceste aspecte, iOS 11 a venit cu mai multe functionalitati pe care Android nu are inca capacitatea sa le implementeze, spre exemplu:

  • filtrul de mesaje spam, util pentru a-ti pastra inbox-ul curat de reclame sau promotii;
  • screen recording, care desi este folosit si de Samsung, a fost implementat ca functie implicita pe iOS, sincronizarea Messenger cu alte aplicatii Apple;
  • transferul de bani prin mesaje in aplicatia Messenger, lucru posibil datorita flexibilitatii Apple Pay fata de alte aplicatii de efectuare a platilor mobile;
  • plasarea de content tip imagini, link-uri sau texte in alte aplicatii, aceasta aplicatie functionand mai bine pe iPad; control asupra bateriei si performantei la iPhone, posibilitatea de a face modificari pentru calitatea unui videoclip;
  • 3D Touch, functie ce ofera scurtaturi rapide pentru accesul aplicatiilor si este o functie valabila la toate modelele disponibile pe piata, in afara de iPhone SE;
  • efectuarea de apeluri si trimiterea de mesaje de pe alte dispozitive Apple, ca Mac, iPad si Apple Watch, statistici de utilizare a bateriei mai precise comparativ cu Android, astfel incat poti gasi exact aplicatiile care iti consuma mult din baterie si le poti inchide pentru a economisi din baterie; etc.

dlc.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment