Frizerul si frizeria – scurta istorie

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
apr.
11


Frizerul si frizeria – scurta istorieUn frizer este o persoana a carei ocupatie este aceea de a taia sau de a stiliza parul, pentru a schimba sau a mentine imaginea unei persoane.

Acest lucru este posibil folosindu-se o combinatie de tehnici de taiere si vopsire a parului, precum si tehnici de texturare. Pentru guler frizerie, vizitati UtilariSaloane.ro.

Majoritatea hair-stilistilor sunt licentiati profesional, iar aceste licente se impart in 3 categorii: frizerul normal, barbierul sau profesionistul cosmetic (cosmeticianul sau cosmetologul).

dlc.ro

Frizeria antica.

Ocupatia de frizer dateaza de mii de ani. Picturile si piesele de arta antice descoperite in toate partile lumii, contin multe reprezentari ale taierii parului unei persoane, de catre o alta persoana.

Scriitorii greci Aristofan si Homer, au mentionat de asemenea aceasta meserie, in scrierile lor. In Africa, in unele culturi se credea ca spiritul unei anumite persoane locuieste in parul sau, ceea ce dadea frizerilor un inalt statut social, in comunitatile respective.

Statutul de frizer a incurajat multe persoane sa imbratiseze aceasta meserie si sa-si imbunatateasca metodele de tuns sau stilizat si in acelasi timp, s-au stabilit relatii foarte stranse intre frizeri si clientii acestora.

Se petreceau ore intregi pentru spalarea parului, pentru aplicarea de diferite uleiuri speciale, precum si pentru ornamentarea ulterioara.

De obicei, barbatii tundeau barbati si femeile se ocupau de alte femei. Inainte de moartea unui maestru frizer, acesta dadea mai departe unui ucenic, sculele si toate cunostintele de care dispunea, in timpul unei ceremonii speciale.

In Egiptul Antic, frizerii detineau casete decorate in care isi depozitau sculele, inclusiv lotiunile, foarfecele si materialele pentru stilizarea parului. Barbierii lucrau si ei cot la cot cu frizerii, iar oamenii bogati aveau in cele mai multe cazuri un frizer sau un barbier personal, in propria casa.

O data ce moda purtarii perucilor a devenit un standard, peruchierii erau instruiti de asemenea si in meseria frizeriei. In Roma Antica si in Grecia, sclavii ce raspundeau de casa dar si servitorii, indeplineau de multe ori si rolul de frizeri sau de barbieri.

Persoanele care nu aveau prea multi bani, nu detineau sclavi sau servitori, erau nevoite sa viziteze barbierul sau frizerul local, pentru acest gen de servicii.

Femeile in general, isi intretineau singure parul acasa, fiind ajutate de alte femei, rude sau servitoare. Lipseste totusi o documentatie solida, istorica, a meseriei de frizer intre secolele V si XIV. Aceste meserii au luat un avant dupa un decret papal din anul 1092, decret care cerea ca toti clerii catolici sa fie tunsi corespunzator, dar mai ales barbieriti.

In Europa, notiunea de “frizer” a aparut in secolul 17, fiind considerata inca de la inceput o meserie.

Femeile bogate se diferentiau de cele sarace prin afisarea unui par bogat, ornamentat, tuns in diferite stiluri. Acest aranjament al parului, presupunea totusi ore de munca, iar aceasta munca era de obicei executata de catre servitoare. De parul barbatului, se ocupa valetul acestuia.

In Franta a aparut prima data obiceiul ca un barbat sa se ocupe de parul unei femei, iar multi frizeri celebri din acea perioada, erau barbati, un trend care va continua si in epoca contemporana, pana in ziua de astazi.

ciel.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment