De ce a trebuit sa schimbam linistea copilariei

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
aug.
17

ciel.ro

De ce a trebuit sa schimbam linistea copilarieiAm trait o copilarie linistita. Majoritatea vacantelor mari , din gimnaziu , le petreceam la bunici , intr-un sat de campie , unde se termina civilizatia si incepea Baraganul.  Parca simt si acum parfumul de iarba cruda  ,retezata  de dantura  vacii bunicilor , cu care ma duceam zilnic la pascut.

Stateam la umbra  unei salcii de la marginea islazului si citeam cu nesat capodoperele maestrului Jules Verne. Imi  ”bubuise”  ideea de a construi un aparat de muls vaci care sa  suga laptele vacii , asemeni  vitelului , si sa-l pompeze intr-un  vas  etans  , astfel  incat sa nu se mai supere bunica ,    atunci  cand vaca dadea din  picioarele din spate si rasturna  galeata cu lapte.

Inspiratia acestei  inventii  , a unui aparat de muls vaci  , era consecinta fireasca a lecturii romanelor lui Jules Verne. In felul meu eram un vizionar , acest aparat de muls vaci , imaginat de mine , trebuia sa aiba musai manivela si sa functioneze pe principiul invartirii acesteia.


La un aparat de muls electric nu ma puteam gandi inca deoarece  abia cateva familii mai instarite din sat  reusisera sa se racordeze la proaspata retea electrica si sa beneficieze de avantajele inventiei monumentale a lui Edison : becul.

Copiii mei  spun acum ca aceasta copilarie a mea a fost anosta , din moment ce nu aveam net , nu aveam telefoane mobile sau desene animate , non-stop la televizor. Dand filmul inapoi , imi amintesc cu placere  meciurile de fotbal cu mingea de carpa de pe islaz , jocurile de turca de pe ulita mare sau escapadele prin pomii fructiferi ai vecinilor mai instariti.

Seara  jucam “pititea” sau “hotii si vardistii” , baieti si fete la gramada , pana cadeam osteniti , pe iarba frumos mirositoare , intinsi pe spate , privind bolta instelata a cerului. Bunica striga sa vin la masa , era ora cinei dar nu prea ma induram sa-mi parasesc  tovarasii de joaca.

Parca o vad pe bunica venind din grajdul vacii cu galeata de lapte abia muls. Eram dependent de spuma aceea delicioasa care se facea la suprafata laptelui proaspat muls din galeata. Nu mai conta ca nu eram spalat pe maini , bagam degetele in spuma si le lingeam de mama focului.

Nu mai erau atatea atentionari  mediatice , ca acum , sa faci aia , sa consumi ailalta , sa nu faci abuz de cutare etc. , de te tampesti si nu mai stii ce si cum . N-am tinut cont niciodata de astfel de atentionari si iata-ma , la juma de secol de viata , sanatos si cu pofta de viata , chiar dupa multiple abuzuri.

O fi fost anosta copilaria mea , din punctual vostru de vedere , le-am spus  tancilor mei , dar gustul laptelui din copilaria mea nu mai exista. Cu toate aparatele de muls vaci sofisticate , nou aparute (cele mai noi si mai ieftine le gasiti pe http://www.mulgatoare-vaci.blogspot.com  ) , cu toate vasele supersterilizate in care se transporta acum laptele , nu am mai intalnit acel gust divin.

Iar privirea noastra , a copiilor de atunci , era in sus  spre cerul instelat , nu in jos ca a voastra , spre iphone-ul din palma…

Alte stiri actuale :

1. Poliţistul care are grijă de copiii din ghetou
2. COPII CUMINȚI. Robert, micul hocheist care-şi doreşte un patinoar
3. Samsung a lansat în România o tabletă specială pentru copii, Galaxy Tab 3 Kids
4. Cum a schimbat terapia prin artă viaţa copiilor din Cluj
5. Poveşti cu tâlc pentru copii! Libertatea îţi oferă cele mai frumoase DESTINAȚII DE VACANȚE

dlc.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment