Cum a aparut dantela, materialul folosit atat de des pe rochiile lungi?

Posted Posted by Dan Bradu in Blog, Fashion, Imobiliare     Comments No Comments
nov.
9


Cum a aparut dantela, materialul folosit atat de des pe rochiile lungi?
In acest articol vom discuta despre dantela, despre care se stie ca a fost folosita in trecut in aplicatii pe rochii lungi.

Hipur, care insemna „fir de matase” definea un bob cu spirala mare, dar, de obicei, facut din bumbac, cunoscut sub aceasta denumire in Irlanda si Flandra. Termenul este folosit si ca extensie pentru a desemna termenul aparut inaintea dantelei in secolul al XVIII-lea, care a fost folosita pentru rochii de mireasa.

dlc.ro

Dantela este un material al carui fundal se face cu benzi sau fire aruncate si nu cu este opac. Fabricare de crosetat dantela din Irlanda a dezvoltat in aceasta tara tehnologia, ca venituri suplimentare, in scopul de a supravietui in timpul foametei din 1845. Aceasta tehnica a fost dezvoltata in Marea Britanie si in special in portul de pescuit din sudul Finistère (Bigouden) in timpul crizei Sardinei in primii ani secolului XX. Ea este cunoscuta sub numele de „PIN-ul bigouden“, deoarece un ac se folosea pentru a face zonele de fond.

Cea mai veche dantela datand din secolul al XVI-lea provine din orasul Venetia. Facuta manual, productia este mecanica in secolul al XVIII-lea; dantela se foloseste  de obicei in perdele in urmatoarele decenii, iar interesul se mai observa si in elementele de decor. Dar, in 1946, Balenciaga-l foloseste pe rochii, si in 1950, Pierre Balmain incorporeaza in proiectele sale pentru mai multi ani dantela, astfel dandu-i din nou importanta. Acesta va fi urmat de Dior in 1957. Jane Birkin in 1969 apare intr-o rochie de dantela alba Yves Saint Laurent foloseste dantela in anii 1970, Givenchy in tot atunci, si Emilio Pucci Valentino mult mai recent.

In secolele trecute, cele doua zone predominante ale productiei de dantela au fost Haute-Loire si Nord-Pas-de-Calais. La inceputul revolutiei industriale, aceste doua regiuni, a caror experienta a fost rezultatul unei traditii vechi de secole, cu toate acestea nu au fost depasite si au putut sa se adapteze la evolutia mecanica.

In 1809 in zona Nottingham, John Heathcoat, un tanar inginer, a inventat primul razboi de tesut tul compus dintr-un sistem de bobine si carucior. Brevetul a fost rapid depus. vamale franceze nu au permis comertul cu Anglia,  iar englezii au inceput sa importe ilegal, ceea ce explica concentrarea acestora in Nord-Pas-de-Calais. Saint-Pierre-lès-Calais care a fost primul oras (1809) care avea un razboi de tesut dantela.

Mai tarziu au aparut razboaiele mecanice. Acestea sunt masini uriase cu o greutate de mai multe tone, asurzitoare fortand lucratorii sa poarte de protectie a auzului. De asemenea, este clar ca aceasta schimbare marcheaza, de asemenea, trecerea de la dantela facuta manual de femei, la mainile agile ale lucratorului cu umeri robusti, deoarece pentru a rula astfel de monstri este necesara o mare putere fizica. Sunt necesare saptesprezece etape folosind saptesprezece abilitati diferite pentru a trece de la idee la produsul finit.

Haute-Loire, de asemenea, o mare fabrica de dantela franceza, a inflorit in secolul al XVIII-lea si in secolul XIX, angajand  120 000 de persoane. Calea catre productia mecanica din aceasta regiune nu a urmat acelasi traseu. Punctul de plecare a fost inventia din 1748 a lui Thomas Wadford, The braider, pe care o gasim si mai tarziu, in Germania.


Daca iti place distribuie!

    Post comment