Cladirile de apartamente si istoria lor

Posted Posted by Dan Bradu in Blog     Comments No Comments
nov.
24


Cladirile de apartamente si istoria lorCasa de apartamente, denumita si bloc de apartamente sau bloc este o cladire care contine mai multe unitati de locuit, majoritatea fiind destinate uzului casnic, dar uneori include si magazine si alte caracteristici nerezidentiale. Esti interesat de oferta noastra pentru apartamente de vanzare Sisesti? Viziteaza site-ul Shantilake.ro!

Cladirile de apartamente au existat de secole. In marile orase ale Imperiului Roman, datorita congestionarii urbane, casa individuala sau domusul facuse loc in vremurile imperiale timpurii locuintei comunale, cu exceptia locuintelor celor foarte bogati.


Un alt tip de apartament a existat in Europa in Evul Mediu, alcatuit dintr-o casa mare sau un conac, o parte care era impartita in mai multe seturi de incaperi pentru a gazdui slujitorii si alti angajati ai unei persoane importante.

Spre deosebire de aceste apartamente, care erau pur si simplu apartamente personale in case mari, casa de apartamente asa cum este cunoscuta astazi, a aparut pentru prima data la Paris si in alte orase europene mari in secolul al XVIII-lea, cand au inceput sa fie construite blocuri inalte pentru chiriasii de clasa mijlocie. In cladirea tipic pariziana, dimensiunile apartamentelor (si mijloacele financiare ale chiriasilor) au scazut cu fiecare perioada succesiva, in cladiri cu patru sau cinci etaje.

Pana la mijlocul secolului al XIX-lea, numeroase case de apartamente ieftine erau in constructie pentru a gazdui numerosi lucratori industriali in orase din Europa si in Statele Unite. Aceste cladiri erau adesea incredibil de darapanate, prost concepute, nesanatoase si inghesuite.

Apartamentul tipic din New York City, un apartament tipic construit in anii 1830, facea parte din categoria de apartamente cunoscute sub denumirea de “apartamente pentru cai ferate”, deoarece incaperile inguste erau aranjate de la un capat la altul, ca niste vagoane de tren.

Intr-adevar, doar cateva cladiri cu costuri reduse ridicate in Europa sau America inainte de 1918, au fost concepute fie pentru confort, fie pentru stil. Cu toate acestea, in multe orase europene, in special in Paris si Viena, a doua jumatate a secolului al XIX-lea a inregistrat progrese importante in proiectarea apartamentelor pentru clasa superioara de mijloc si pentru cei bogati.

Cladirea moderna de apartamente mare, a aparut la inceputul secolului al XX-lea, prin incorporarea de ascensoare, incalzire centrala si alte facilitati care puteau fi impartite in comun de chiriasii unei cladiri.

Apartamentele au inceput sa ofere si alte facilitati, cum ar fi facilitati de agrement, servicii de livrare si de spalare, precum si sali de mese si gradini comunale. Casa de locuinte cu mai multe etaje a continuat sa creasca in importanta, deoarece aglomerarea si cresterea valorii terenurilor in orase au facut casele pentru o singura familie mai putin practice, in anumite parti ale multor orase.

O mare parte a locuintelor subventionate de guvern sau publice au luat forma unor blocuri de locuinte, in special pentru persoanele varstnice si clasa muncitoare urbana sau pentru cei care traiesc in saracie.

De asemenea, au fost construite zone intregi de blocuri in Uniunea Sovietica si in alte tari in care constructia de locuinte era in responsabilitatea statului. Incepand cu al doilea razboi mondial, cererea pentru locuinte de apartamente a continuat sa creasca ca rezultat al urbanizarii continue. Complexul de apartamente de nivel mediu sau inalt a devenit un punct de atractie din majoritatea oraselor lumii.

Cea mai obisnuita forma de ocupare a apartamentelor a fost pe baza de inchiriere. Cu toate acestea, proprietatea multipla a unitatilor dintr-o singura zona, a devenit mult mai comuna in secolul XX.

O astfel de proprietate poate lua forma unor cooperative sau condominii. Intr-o cooperativa, toti locuitorii unei cladiri detin structura in comun; locuintele cooperative sunt mult mai frecvente in unele parti ale Europei decat in Statele Unite.

Un condominiu desemneaza proprietatea individuala a unei unitati de locuinta intr-o casa de apartamente sau in alta cladire cu mai multe locuinte. Popularitatea crescanda a condominiilor in Statele Unite si in alte parti ale lumii se bazeaza in mare parte pe faptul ca, spre deosebire de membrii unei cooperative, proprietarii de condominiu nu sunt interdependenti din punct de vedere financiar si isi pot ipoteca proprietatea.

dlc.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment