Care sunt beneficiile meloterapiei?

Posted Posted by Badea Didina in Blog     Comments No Comments
feb.
27


Terapiile medicinei alternative sunt din ce in ce mai folosite in tratarea diferitelor afectiuni fizice sau psihice sau de orice alta natura.

Remediile naturale sunt cunoscute ca fiind foarte eficiente in acest sens, iar doarnatural.ro ne prezinta o biblioteca intreaga  de articole cu remedii naturale, pentru orice tip de afectiune. Acesta se recomanda a fi  un site ce ne poate ajuta pe fiecare din noi, aici chiar pot fi gasite o sumedenie de remedii foarte utile.


Terapia prin muzica (melatoterapia) – ramura a medicinii alternative

Te-ai fi gandit ca ascultarea unei melodii ar putea avea efect terapeutic cu rezultat dovedit stiintific?

Si ca in unele tari meloterapia sau terapia muzicala este pentru a raspunde nevoilor fizice, emotionale, cognitive si sociale ale oamenilor?

Stim cu totii sentimentul suprem oferit de melodii dragi: ba ne vine sa plangem, ba sa dansam, ba sa visam, ba sa dormim.

Si totusi, de ce sunetele au un efect atat de mare asupra noastra?

Dupa evaluarea punctelor forte si nevoilor fiecarui client, terapeutul calificat ofera tratamentul indicat, inclusiv crearea, cantatul si/sau ascultarea muzicii.

Prin implicarea muzicala in contextul terapeutic, abilitatile clientilor sunt intarite si transferate in alte zone ale vietii lor.

Care sunt beneficiile meloterapiei?

Este benefica pentru orice persoana atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere mental, prin imbunatatirea ritmului cardiac, reducerea anxietatii, stimularii creierului si stimularea procesului de invatare.

Muzicoterapeutii folosesc o serie de tehnici pentru a-si ajuta pacientii in multe domenii, de la ameliorarea stresului inainte si dupa interventii chirurgicale, pana la dizabilitati mintale, cum ar fi boala Alzheimer.

Terapia prin muzica ofera de asemenea cai de comunicare care pot fi utile pentru cei care intampina dificultati de exprimare.

Cercetarea in terapia muzicala sustine eficacitatea sa in multe domenii, cum ar fi: reabilitarea fizica generala si facilitarea miscarii, cresterea motivatiei oamenilor de a se angaja in tratamentul lor, oferirea unui sprijin emotional clientilor si familiilor acestora si oferirea unei deschideri pentru exprimarea sentimentelor.

Scopul terapiei prin muzica este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, starile psihice negative.

Este desigur foarte simplu pentru fiecare din noi sa practicam o asemenea terapie. Putem sa renuntam de exemplu intr-o anumita situatie la a lua un analgezic in favoarea ascultarii muzicii care ne place.

Totusi, trebuie sa avem in vedere ca preferintele noastre sa fie in acord cu energia reala pe care sunetele respective o poarta in mod obiectiv.

Sunetele pe care terapeutii acestui domeniu le folosesc sunt in general sunete pure ale caror efecte au fost studiate experimental.

Ce forme ale meloterapiei se folosesc?

In functie de personalitatea, de afectiunile, si de obiectivele pacientilor, terapeutul poate alege una din cele doua forme ale terapiei:

-activa- care consta in practicarea unui instrument, compunerea de melodii, executarea de miscari ritmice pe sunetele muzicii si favorizeaza in special exprimarea sinelui;

-pasiva- ascultarea muzicii poate stimula energia creativa si contribuie la cresterea capacitatii de concentrare si a memoriei. Muzica scoate la iveala emotii, uneori uitate sau ascunse cu mult timp in urma.

Cum poti profita de meloterapie?

Cateva sfaturi practice pentru cei care doresc sa profite de puterea miraculoasa a meloterapiei:

  • ascultati muzica in timp ce va plimbati sau cand mergeti la serviciu, sincronizandu-va respiratia cu bataile muzicii, profitand atat de miscare, cat si de muzica si de peisaj.
  • puteti scapa de stres si ascultand sunete din natura: sunete dintr-o padure sau valurile marii, preferabil veritabile. Daca nu aveti aceasta sansa, puteti sa va procurati inregistrari.
  • daca aveti nevoie de un stimul mai degraba decat de relaxare, optati pentru un ritm mai vioi.
  • cand sunteti agitat sau nervos, alegeti o piesa care va este familiara: ceva ce va aminteste de copilarie sau tinerete – familiaritatea induce o starea de calm de cele mai multe ori.

dlc.ro

Daca iti place distribuie!

    Post comment